10
JAN
2017

Voordelig rijden met CNG

comment : 0

CNG is voordelig alternatief voor klassieke brandstoffen

In de zoektocht naar alternatieven voor traditionele brandstoffen wordt de elektrische wagen vaak naar voor geschoven. Toch blijken auto’s op aardgas momenteel financieel interessanter.

De VAB-Gezinswagenverkiezing is telkens een mooie gelegenheid om nieuwe gezinswagens optimaal te testen. Onze specialisten berekenen dan ook het werkelijke verbruik en de kostprijs per afgelegde kilometer. Uit eerder onderzoek van VAB bleek al dat diesel enkel nog maar interessant is voor veelrijders, vaak zelfs meer dan 30.000 kilometer per jaar. Maar wat is dan het goedkoopste alternatief? Benzine, elektrische wagens of auto’s die rijden op CNG, aardgas dus. Daarvoor werd de kilometerkostprijs berekend van de 34 deelnemende wagens. Zo weet je wat het kost om één kilometer te rijden met de betreffende wagen, inclusief aankoopprijs, brandstof, verzekering, taksen en onderhoud op basis van 20.000 kilometer per jaar. Hieruit blijkt dat je het goedkoopst af bent met een kleine benzinewagen. De gemiddeld kost per kilometer is hier 30 cent. Kampioenen zijn de Volkswagen Polo met een 1.0 benzinemotor en de Renault Clio met een 0.9 benzinemotor, beiden hebben een kilometerkostprijs van 28 cent. Op de tweede plaats vinden we de auto’s op CNG die een gemiddelde halen van 36 cent per afgelegde kilometer. De grotere benzinewagens en dieselwagens komen uit op een gemiddelde kostprijs van 44 cent per kilometer.

Premies

En wat dan met de elektrische wagens? Met een gemiddelde kilometerkostprijs van 46 cent scoren ze minder goed. Daarbij werd nog rekening gehouden met de gunstmaatregelen van de overheid, zoals de premies van de Vlaamse overheid en het ontbreken van accijnzen op elektriciteit als brandstof. Let wel, de berekening is gebaseerd op de gemiddelde prijs van elektriciteit. Het is natuurlijk een heel ander verhaal voor gezinnen die zonnepanelen hebben en dus zelf elektriciteit opwekken! Om elektrische wagens interessant te maken zijn de premies van de overheid dus nog steeds essentieel, zonder die voordelen worden elektrische wagens voorlopig nog weggeconcurreerd. Plug-in hybrides ten slotte zijn fiscaal interessant, maar worden financieel genekt door twee factoren. Ten eerste is er het hoge gemeten verbruik wat vaak meer dan dubbel zoveel is dan het normverbruik en ten tweede is er de hogere aanschafprijs omdat ze naast een elektromotor ook nog een gewone verbrandingsmotor hebben. Hierdoor zijn ze met 66 cent duur in kilometerkostprijs.

SUV

De grotere klassieke SUV’s namen ook deel aan de VAB-Gezinswagenverkiezing. Niet vreemd als je weet dat één op de vier verkochte auto’s in Europa uit dit segment komt. Voor de portemonnee van de gezinnen is dit niet zo’n goede evolutie. Doordat deze wagens zwaarder zijn en door hun vorm vaak een slechtere aerodynamica hebben, verbruiken ze meer. De kilometerkostprijs ligt hierdoor elf tot twintig procent hoger. Wie als gezin voor de aanschaf van een nieuwe wagen staat, kan dus zeker overwegen om een benzinewagen of auto op aardgas te overwegen. Die laatste hebben natuurlijk nog te kampen met het beperkt aantal plaatsen waar CNG getankt kan worden. Elektrische wagens zijn vaak nog te duur voor modale gezinnen, al gaat de kilometerkostprijs natuurlijk flink omlaag wanneer zonnepanelen de auto van de nodige elektriciteit kunnen voorzien.

– november 2016 – uit VAB-magazine januari 2017

Plaats een bericht

*

captcha *